2009. október 15., csütörtök

Mielőtt elalszol

Gerda végre alszik :-)

Egy versnél számomra nem is a konkrét, betű szerinti szöveg a fontos, hanem az érzet, amit kelt bennem. A legérdekesebb az első benyomás, kép, ami fölvillan.
Ezen a nyomon próbáltam elindulni a varrásnál is.
Az utolsó bekezdésre mozdultam rá:
"mert ha merengő éjeken
lelkem most önmagába néz,
gyakran kigyúl belső szemem,
mely a magány áldása,
és megint veletek lobogok,
táncoló tűzliliomok."
Az elalvás előtti pillanatok villantak be, amikor már mozdulni sem bírsz, és úgy húz az álom, mint egy fekete örvény vagy alagút, de a nárciszok (mert azért azt nehezen emésztettem meg h. ekkora a költői szabadság) ott kavarognak benne.
A tervezésben sokat segített egy videó, amit a fiam nézett egyik este. A zürichi reptérre vivő metró elejéből kamerázták végig az utat 2 megálló között.
Ebből lett aztán egy zseníliaörvény, punchingolt nárciszokkal:

Kicsit feketébbre szerettem volna a közepét, több kellett volna belőle alá. A virágokhoz felfektettem egy réteg gyapjút a kefére, és addig döfködtem hol egyik hol másik oldaláról, amíg összeállt, aztán kivágtam őket ollóval. A széle azokon az oldalakon, ahol nem szálirányban futott a vagdalék nyúlt és hullámosodott, lehet h. elferdepántozom, bár elvileg ez a fajta szegés a képeknél jobban tetszik, de itt nagyon csúf lett a teteje és jobb széle.

Elhatároztam, h. minden verses képre ráillesztem valahová a költőt és a címet.

12 megjegyzés:

katafolt írta...

Nagyon hatásos.Különös lett így,hogy nem zöld-kék a háttér,tényleg olyan álomszerű.
Az a video meg döbbenetes.
Beszippant.Kedvem lenne tőle,most rögtön Babitsot varrni(Az örök folyosó)

Futok gyáván,futok merészen

Eleva írta...

Nagyon jó a háttér, sikerült vele visszaadnod azt a bizonyos elalvás előtti pillanatot, annak a hangulatát.

Ili írta...

Nagyon egyedi lett!
Tetszik!

Barbi írta...

Gyönyörű lett! Egyik kedvencem a Táncoló tűzliliomok c. vers! :D Tényleg a mozgás érzetét keltetted ezzel az örvénnyel! :D

Polyák Ildikó írta...

A múlt héten arról beszéltünk Szizsuval, hogy miért jelentett neked megvilágosodást a zürichi alagút. Értem:) Az örvény meg az egész tökéletes, bár nekem kicsit borongósabbnak tűnik a versnél. Dehát azzal nem lehet "vitatkozni", hogy kinek mit jelent a vers.

36évi írta...

Nagyon tetszik. És hozzá ne nyúlj a kerethez, így jó, ahogy van, sőt ez a csodás zsenília "kéri", hogy ne legyen szabályos a széle. :)

Zelnice írta...

Évi,erre könnyű rábeszélni ;-)
Ildi, igen, borongósabb ,de ősz van (ez nekem mindig súlyos trauma), meg itt vagyok bezárva ebben a ronda időben egy sokat betegeskedő nyűggombóccal, kezd kitörni rajtam a gyes-szindróma, szóval most erre futotta. Ha így haladok, átcserélem feketére a virágokat ;-)

agibo írta...

Ez az örvény maga a tökély!

Elizanikó írta...

Egyszer csináltam spirál zseníliát, az is a kukában végezte. Nem tudom miért nem lett jó. Pedig valami ilyesmit szerettem volna varázsolni.
Nagyon jó lett, tetszik.

Trudi írta...

Nekem nagyon tetszik! Kifejezi amit szerettél volna, úgy látom. Én a telet viselem nehezem, ilyenkor felkészülök a "túlélésre".

dióhéj írta...

Az ötlet és a kivitelezés is nagyon jó szerintem, a szürkével nem tudok kibékülni csak, hiszen lángolás, tűz, mindenképpen élénk színek kavalkádja az a hangulat, amit megfest szavakkal...

szizsu írta...

A fiókonban ott van az egyik félbehagyott zsenilia próbálkozásom. Örülök, hogy másnak is ilyen gondolata támadt.Nekem ezért is nagyon bejön, neg egyébként is jól sikerült.