2009. december 1., kedd

Pieta - Ildi


Gondolom, Ti is azt mondjátok, baromi nehéz volt a feladat. Sokat fontolgattam a verset, rajzolgattam mindenféle "karokat", de semmi se tetszett. Ráadásul nem tudtam szabadulni attól a gondolattól, hogy ne csak a verset jelenítsem meg, hanem Radnóti életét. Sőt már a legelején bevillant nekem a Pieta szobor.
Aztán amikor a múlt hét elején még mindig nem tartottam sehol, elkezdtem keresni, milyen más (már Michelangelón kívül) Pieta-intepretáció van, és megtaláltam Luis de Morales, XVI. századi spanyol munkáját. Bár szegény Jézusnak kicsit gréco-i feje van, de az egész kép és kompozíció nagyon tetszett. Csak annyit módosítottam, hogy Máriát megfiatalítottam.
A fényképen Radnóti 23 éves. Photoshoppal kivágtam a fejét, kicsit korrigáltam, hogy a bal oldala ne legyen annyira világos, plusz még egy kis rózsaszínes stichet adtam neki.
A technikai részletekről nem sokat kell mondanom: ragaszt és tűz.

12 megjegyzés:

szizsu írta...

Ez most megint nagyon jól sikerült. Az ötlettől a kivitelezésig rendben van. Komoly, nagyon komoly. Gratulálok!

Névtelen írta...

Több van benne, mint magában a versben, mert az élete is, meg az is, amit előre nem láthatott.

36évi írta...

Nagyon jó képet választottál Radnótiról, sugárzik róla a nyugodság és a remény. Én még mindig nem tudok megbékélni a fotónyomtatott folttal - én azért nem használom, mert zavar, hogy nem tudom átmenet nélkül beépíteni -, de mert a teste nagyon tetszik és a arckép is, meg fogok szokni. :)
A pieta nagy ötlet, igazi jelkép. :)

Elizanikó írta...

Nagyon visszaadja a fájdalmat. Nagy ötlet, gratulálok.

Polyák Ildikó írta...

A "beolvasztással", Évi, nekem is vannak gondjaim, ezért döntöttem úgy, hogy direkt meg sem próbálom: csak a színben próbáltam ugyanolyat hozni.

katafolt írta...

Ilyent biztosan nem mernék,de ez nagyon jó lett.

agibo írta...

Hú! Én ehhez még kevés vagyok. Azt hiszem még jó párszor meg kell néznem. Mindenesetre nem hagy hidegen.

Zelnice írta...

Ez a párhuzam nagyon kifejező, nekem is. Olyan,mint egy kollázs.Ez a műfaj nekem mindig kicsit irreális/szürreális, akár ebben az esetben az elképzelhetetlen szörnyűségektől hemzsegő kor. Nagyon passzol, nagyon emelkedett meg minden.

Eleva írta...

Sikerült is ezzel az ábrázolással többet belevinned a versnél. Igazi art megoldás a saját stílusodban.

dixike12 írta...

Igazi művészi quilt,más mint a vers gondolata, de illik, bár ez inkább a fájdalomról szól, de Radnótiban benne van.

dióhéj írta...

Nahát, eszembe sem jutoptt a Piéta, de így ezt a képet nézve nem is értem miért. A kezek szinte stilizáltak, mégis látszik, hogy tartja a testet...és a madonnaarc, hűűű!

36évi írta...

Igazad van, így a legkevésbé eröltetett. Jó, hogy írta Vio a kollázst (amit egyébként nagyon szerettem régen), mert most kicist más szemmel nézek rá. :)